Sprekers

 

Jort Kelder - Dagvoorzitter

Jort Kelder zal ons op interactieve wijze door het programma leiden. Deze zelfverklaarde luis in (en voor) de pels van ondernemend Nederland heeft, wellicht tegen zijn ‘rechtse’ reputatie in, een klein hart dat klopt voor menig Goede (Groene) Zaak.

Hij kaart onrecht en misstanden onverbloemd aan, en spaart zichzelf daarbij niet. Jort Kelder is bekend als televisiepresentator van programma’s als Hoe heurt het eigenlijk? en is met regelmaat te gast in talkshows. Tot 2007 was hij hoofdredacteur van Quote.


 

Vincent Kalkman - Onderzoeker bij Naturalis

'Hollandse Duinen - Het rijkste stukje van Nederland'

In 2018 werd in Nationaal Park Hollandse Duinen maar liefst 6.812 soorten geteld. Vincent was één van de drijvende krachten achter het project 5000-soortenjaar.

Trouw schreef hierover: “Duizenden soorten in een gebied dat jaarlijks door honderdduizenden bezoekers wordt bezocht, dat door honden wordt bescheten en vervuild wordt door dikke lagen fijnstof, roet en ander schadelijke stoffen afkomstig van industrie, vliegverkeer, wegverkeer en landbouw. Hoe kan dat?”

Vincent heeft hier het antwoord op. Hij neemt je mee in de wondere wereld van de biodiversiteit binnen Nationaal Park Hollandse Duinen en licht de meest bijzondere soorten toe.


 

Kirsten Haanraads - Senior Adviseur Public Affairs bij Natuurmonumenten

'Deltaplan Biodiversiteitsherstel in de praktijk'

Kirsten is sinds begin 2016 werkzaam voor Public Affairs bij Natuurmonumenten. Hier was het Deltaplan Biodiversiteit een aansporing om de samenwerking met boeren te versterken. Nu werken boswachters en boeren samen om het herstel van biodiversiteit te kunnen versnellen en uitbreiden.

Het programma Van Pachter naar Partner moet zo meer ruimte bieden aan planten en dieren. Een interessant en praktisch verhaal voor eenieder die naast economisch ook ecologisch goed wil presteren.


 

Ingrid Visseren-Hamakers - Hoogleraar Environmental Governance and Politics Radboud Universiteit

‘De noodzaak van een andere aanpak voor biodiversiteit: internationale lessen’

Ingrid neemt ons mee in de veranderingen die nodig zijn om de natuur wereldwijd te beschermen en herstellen. Welke zijn van belang voor onze regio? Wat kunt u doen om te helpen?

Ingrid is één van de auteurs van het Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES)- rapport uit 2019. De conclusie: de huidige mondiale inspanningen zijn onvoldoende om de ongekende achteruitgang van de natuur te stoppen: ingrijpende en fundamentele maatschappelijke veranderingen zijn nodig om het biodiversiteitsverlies een halt toe te roepen en de natuur te herstellen.

Toch is het nog niet te laat om het verschil te maken, maar alleen als er wereldwijd actie wordt ondernomen, van het lokale tot mondiale niveau.